С поредна спецакция се похвалиха от МВР на пресконференция във ведомството. Операцията е била проведена от ГДБОП съвместно със спецпрокуратурата, съобщиха вътрешният министър Бъчварова, главният прокурор Цацаров и заместникът му Сарафов.

На 18 март като обвиняеми са привлечени лицата Пламен Попчев, Васил Цветков, Димитър Юлев, Аня Маринова за това, че от септември 2015 до 18 март 2016 година са участвали в организирана престъпна група с цел трафик и разпространение на наркотици.

Ръководител на групата бил Попчев. От дома му са иззети автоматичен пистолет със заглушител и 140 патрона.

Част от групата е задържана в Германия, а друга част - у нас. Характерното за дейността й е, че осъществявали двоен трафик - на хероин и на кокаин.
Хероинът изнасяли за Западна Европа през България, а кокаинът придвижвали от Германия към Холандия.

Намерени са в тайник на тежкотоварен автомобил 27,800 кг кокаин, разпределен в 22 пакета.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че тайникът е бил много добре замаскиран и за това при първоначалния оглед германските му колеги не са го разпознали.

Тайникът бил със заключващ се електронен механизъм и е разпределен на сектори. Той можел да се отвори само с дистанционно управление. От брифинга стана ясно, че при рутинни проверки този тайник не можело да бъде открит. При спецакцията той е бил отворен буквално като консерва.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов изтъкна, че при тази схема е характерна двойната печалба, която групата изкарвала от двоен трафик на наркотици - от Турция през България към Западна Европа.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че групата била в полезрението им от октомври 2015 година. Хероинът се вземал от Турция и се пренасял с големи туристически раници през зелена граница. Групата не е задържана в цялост и към момента, за това и присъстващите на пресконференцията се въздържаха от повече подробности.

Стана ясно обаче, че извън престъпната дейност групата се е занимавала с транспортна дейност, базирана основно в Троян, от където е и ръководителят на бандата.

Главният прокурор Сотир Цацаров използва случая и награди антимафиоти от ГДБОП, които са били ангажирани с акцията с почетния знак на Прокуратурата на България.

По повод отправените преди време критики от главния прокурор към ГДБОП за работата им по линия на противодействие на корупцията Цацаров заяви, че и сега не оттегля тези критики.

Неслучайно той наблегна на факта, че връчените награди днес са по линия на служителите, ангажирани с борбата с наркотрафика.