Наследниците на Борис Вапцаров - брат на поета дължат солидни данъци на община Банско, пише 168 часа.

Скандалът между тях и общината е от години. Но чак сега излиза наяве, че семейството на Никола Борисов Вапцаров заедно с жена си Светла и със синовете си Никола и Борис дължат 165 486 лв. на общината за неплатени данъци от 2008 г. Дадени са на съдия изпълнител, заяви пред изданието кметът Георги Икономов.

Досега се смяташе, че не са платили 26 хиляди лева, но се оказва, че щетите са много повече. Наследниците плащат данък от 2003 г. за определената им с решение на съда собственост върху част от къщата-музей по 150 лв. на година.

Общината през 1982 г. преотстъпва право на строеж на Майя и Никола Вапцарови, върху който си построяват хотел „Шато Вапцаров”. През 2003 г. го купуват за 2467 лева.

Отношението на гражданите на Банско е негативно към тези родственици, които не престават с исканията си. Хората търсят подкрепата на общината да не бъдат допуснати във владение. "Изцяло подкрепям гражданите. А с претендиращите наследници ще говоря, когато приключат делата", заяви кметът.

Светла Барякова, директор на Музеен комплекс, Банско разказва: "Никола Борисов Вапцаров, следван от жена си Светла и двамата им сина Никола и Борис влязоха в музея, седнаха на двора и извадиха да играят шах. Малко след 18 часа ги поканих да напуснат, защото работното време свършва и пускаме СОТ-а. Всички в един глас заявиха, че къщата е тяхна и ще стоят в нея колкото си искат. Предложиха ми да сключим договор за наем за 1 лев и да започнем заедно да събираме таксите от билетите".

Полицаи трябваше да се намесят при спора за къщата-музей на Никола Вапцаров

Полицаи трябваше да се намесят при спора за къщата-музей на Никола Вапцаров

Вапцаров е единственият българин с международна награда за мир

При тази провокация Барякова отива при дежурния в общината. Той звъни в участъка, пристигат двама полицаи и криминалист, като след два часа разговори. След 20 часа всички Вапцарови са конвоирани до полицейския участък, двамата синове са закопчани с белезници. Писмени свидетелства дават и музейните работници. Малко след полунощ Вапцарови са освободени.

"Ще заведем дело срещу държавата за неправомерен арест на синовете ни, ще се жалваме в Хелзинския комитет", закани се пред журналисти таткото Никола Борисов Вапцаров.

От години се опитваме да влезем в диалог с община Банско, за да намерим формулата за съвместно и модерно управление на къщата музей, но не срещаме разбиране". Този "сериал" върви вече 24 години.