Спорът за собствеността и управлението на къщата-музей "Никола Вапцаров" стигна и до криминалните хроники, представя БНР в свой репортаж.  На Велики четвъртък от Страстната седмица семейството на племенника на поета, което носи неговото име, влиза демонстративно и се настанява в беседката на двора на културната институция.

Всички вкупом заявяват пред  музейните служители, че няма да си тръгнат, докато не разгледат  и обсъдят договора за съвместно управление на обекта. Получават отказ. Роднините отказват да напуснат музея и след края на работното време. След три часа преговори двамата  внуци на брата на поета - Борис Вапцаров, са изведени с белезници.

Наследниците на брата на Вапцаров дължат хиляди за данъци на Банско, твърди кметът

Наследниците на брата на Вапцаров дължат хиляди за данъци на Банско, твърди кметът

Роднините на поета твърдят, че щели да търсят защита от БХК

Малко по-късно сградата доброволно напускат и родителите им.  Сагата  с материалните  и нематериални претенции на наследниците на единствения българин, удостоен със световната награда за мир посмъртно, започва преди 26 години. 

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду номинирани от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова.