Политиката е повече опаковка, отколкото съдържание. Новите партии предлагат точно такива изживявания и днес по време на второто четене на проекта за промени в Конституцията, се очаква да има още обогатяване на арсенала на политическите действия и изказвания. Това очакване изрази преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова пред БТВ.

Тя напомни, че кризата на политическото представителство е още от 2016 г., когато имало усилия да бъде взривен политическия модел с референдум.

Киселова посочи, че демонтажът на Паметника на Съветската армия е запалил искра и пожарът скоро няма да може да бъде потушен.

Тя коментира и проекта за промени в Конституцията в частта за съдебната реформа. Киселова смята, че ще се отиде към прокуратура, уредена само на ниво закон - дали процесуални закони или Законът за съдебната власт. Това означава, че всяко мнозинство ще може да моделира прокуратурата, добави тя.

Наталия Киселова посочи, че има три спорни момента в Конституцията - правомощията на главния прокурор, служебното правителство на президента, което не е направено по най-добрия възможен начин и инспекторатът на ВСС и как инспекторите ще могат да проверяват прокурори и следователи.

Адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" заяви, че депутатите се държат като на футболен мач. Парламентът ще управлява прокуратурата през Висшия съдебен съвет. Ако някъде се размества балансът на властите, то това е в прокурорският съвет, изтъкна Величков. Ако мнозинството, което променя Конституцията, а сега разпредели регулаторите и избира прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, нищо добро не ни чака, предупреди той.

Според него лошото е, че новият ВСС ще се избере след 9 месеца. Кога ще се избере главния прокурор, запита Велислав Величков.

И Славов: Новата Конституция е важна за правителството

И Славов: Новата Конституция е важна за правителството

Шефът на ВКС не е подходящ за служебен премиер