В Европейската столица на културата - Пловдив има най-много тежки катастрофи на глава от населението, а в Смолян най-малко. В града на тепетата са регистрирани 1049 тежки ПТП-та със 73-ма загинали през изминалата година, показва продължаващия анализ на Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Основни причини за инцидентите са: шофирането с несъобразена скорост, неподаването на сигнализация, извършването на непозволени маневри и отнемането на предимство, както и шофиране в нетрезво състояние.

Пловдив с най-много джигити на пътя

Пловдив с най-много джигити на пътя

445 неправоспособни водачи са задържани за 6 дни в страната

В София се отчита спад на произшествията и загиналите в катастрофи. За 2015 загиналите са 63-ма, а през 2016 - 42-ма. София и Силистра са и единствените два града, в които няма загинал пешеходец.

Средно всяка десета катастрофа в България води до смъртен случай, като общо в страната са регистрирани 7404 тежки катастрофи, при които са загинали 708 души, а ранените са близо 10 000.

Противопоставяйки се на това Съюзът на българските автомобилисти се включи в кампанията на Международната автомобилна федерация FIA "3500 ЖИВОТА" заедно с още 245 автомобилни клуба от целия свят. Кампанията цели да се обръща повече внимание на пътната безопасност.

СБА организира Дни на безплатните услуги в своите клонове в страната. На тях шофьорите ще могат да се възползват от съвети за безопасно шофиране, правилна експлоатация на автомобила през летния сезон и безплатно да проверят неговото техническо състояние - ходова част, реглаж на фарове, компютърна диагностика и други. Това ще се случи 15 юли (събота) в Благоевград, 29 юли - Хасково, а през септември се подготвят сходни събития и в останалите градове страната.