Повече от 4 години след убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина прокуратурата внесе обвинителния акт в Софийски градски съд. На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени Александър Георгиев и Радослав Кирчев.

Двамата са обвинени, за това че на 30 септември 2008 г., в гр. София, в парк „Борисова градина" умишлено са умъртвили студента по медицина Михаил, защото искали да прочистят парка от гейове. Те нападали, биели и грабели млади момчета, които приличали на хомосексуалисти.

Според обвинителите убийството е извършено по особено мъчителен за убития начин и по хулигански подбуди.

Към момента на убийството Кирчев е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Обвиняемите са с мярка за неотклонение „парична гаранция", като тази на Георгиев в размер на 5 хил. лв., а на Кирчев - 2 хил. лв.

Тялото на Михаил бе намерено на алея в парка на 1 октомври 2008 г. Едва след две години обаче столичните криминалисти разкриха случая.
По тялото на жертвата бяха установени множество охлузвания и кръвонасядания, а аутопсията показа, че мъжът е починал от задушаване. След като го умъртвили, двамата биячи взели мобилния телефон на Михаил и личната му карта.

Дни след убийството беше задържан 25-годишният приятел на жертвата Явор Борисов, с когото Михаил се бил скарал. След десетки разпити на близки и свидетели обаче Явор бе освободен.

На рождения ден на Михаил - 16 ноември, двайсетина души се събраха пред Съдебната палата в София в знак на протест срещу мудния ход на разследването.