Окръжният съд в Русе назначи допълнителна тройна съдебно-археолгическа експертиза за намерените антики в дома на бизнесмена Пламен Бобоков, съобщава Нова телевизия.

Припомняме, той е обвинен в това, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върхове на стрели и копия на стойност 652 лева, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

За подобно престъпление законът предвижда до 6 години затвор и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Искането за допълнителна експертиза беше отправено на днешното заседание от адвоката на Бобоков Ина Лулчева и беше одобрено от съда.

Вещите лица трябва да обяснят как е формирана цената на всеки предмет и да представят източниците, въз основа на които е определена.

Отложиха делото срещу Пламен Бобоков за незаконните антики

Отложиха делото срещу Пламен Бобоков за незаконните антики

Заради заболяване на адвоката му

На заседанието експертите обясниха, че изследваните артефакти са лишени от историческа стойност, тъй като не е възможно да се установи къде са намерени. Те посочиха, че в музеите у нас се съхраняват хиляди подобни експонати. По техни изчисления всяка една от стреличките струва между 5 и 10 лева.

По време на делото бяха разпитани икономът и двете чистачки, които се грижат за къщата на Бобоков в Русе.

Пламен Бобоков подозира, че незаконните антики са подхвърлени в дома му

Пламен Бобоков подозира, че незаконните антики са подхвърлени в дома му

Делото срещу него било фарс

Мъжът обясни, че работи за бизнесмена от 2002 г. и поддържа дома му и разказа какво се е случило при претърсването на 17 юни 2020 г. По думи на иконома Бобоков имал много приятели и познати и в повечето случаи, когато се носели подаръците, ги приемал той, тъй като бизнесменът не бил в града.

Самият Бобоков обясни, че е наясно с обвинението, но на тази етап от делото не желае да дава обяснения.

Съдът даде срок до 1 септември тази година да бъде изготвена допълнителната експертиза и насрочи нова дата за делото - 29 септември.