Бизнесменът Пламен Бобоков се изправя пред съда, съобщава БНТ.

Окръжната прокуратура в Русе приключи досъдебното производство по делото за противозаконно държане на археологически обекти.

Вчера той беше привлечен като обвиняем по делото.

При претърсване в дома му в Русе Специализираната прокуратура е иззела 50 броя археологически обекти - 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Русе.

Престъплението, за което е обвинен Бобоков, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Проверяват и антиките на фондация "Братя Бобокови"

Проверяват и антиките на фондация "Братя Бобокови"

ВАП и възложила проверката на Министъра на културата

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение "Подписка". Наложени са и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

Вчера делото е било внесено за разглеждане в Окръжния съд в Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения.

По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените обекти са движими културни ценности, датирани като късноантични и средновековни, които имат историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Очаква се да бъде насрочено разпоредително заседание.