Върховната административна прокуратура е възложила на министъра на културата проверка на предмети, които се стопанисват от Фондация "Братя Бобокови" - Нумизматичен музей - Русе. 

Проверката е в изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и се мотивира с публикации в медиите. Върховната административна прокуратура се е самосезирала.

Проверката ще засегне произхода, начините на придобиване, идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в "Нумизматичен музей" - Русе от фондация "Братя Бобокови", както и други антични предмети.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Припомняме, братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени заедно със бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков в организирана престъпна група по аферата с внос на боклуци.

Съдът остави в ареста Атанас Бобоков, а Пламен Бобоков беше освободен срещу парична гаранция от 1 млн. лв. Тази сутрин бе обявено, че Атанас Бобоков се оттегля от поста главен изпълнителен директор на българската "Монбат".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отрече да е имал нерегламентирани връзки с братята Пламен и Атанас Бобокови, но потвърди появилите се информации, че е кум на сватбата на Пламен Бобоков.

Каракачанов познавал братя Бобокови като работливи хора

Каракачанов познавал братя Бобокови като работливи хора

Нямал нерегламентирани връзки с тях, въпреки, че бил кум на Пламен Бобоков

Припомняме и че ВАП разпореди подобна проверка на антиките на фондация "Тракия", които са собственост на бизнесмена Васил Божков, след като срещу него бяха повдигнати редица обвинения - 18 общо към 3 юни. Вчера прокуратурата разпространи снимки на открито в приземните етажи на фондацията.

Освен това бе създадена работна група между вътрешния министър Младен Маринов, културния му колега Боил Банов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности.

 Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Да не се посяга на частна собственост…