Адвокатът на ексшефа на ДАИ-Велико Търново се съмнява в законността на претърсванията и изземванията при акцията на ДАНС.

Припомняме, бившият директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация" в болярския град Петър Петров и още трима бивши служители са обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение. Операцията на ДАНС бе проведена на 6 август 2014 година. Според обвинителния акт Петър Петров е оказвал натиск върху собственици на транспортни фирми да плащат „такса спокойствие".

На днешното заседание бяха разпитани две от поемните лица - младежи, които през 2014 г. са били студенти във военния университет във Велико Търново. Единият разказа, че бил в нарядна група и ротният командир казал, че ще бъдат поемни лица.

Другият младеж посочи, че е бил извикан като поемно лице на един от обвиняемите в залата, като посочи Станислав Марков (вече бивш главен инспектор в РДАА-Велико Търново). Присъствал е на обиските в кабинета, колата и дома на Марков.

По време на обиска в кабинета, в единия джоб на Марков са намерени пари. Свидетелят не помни каква е била сумата.

Именно законността на този обиск постави под съмнение адвокат Владимир Димитров - защитник на Петров. Защитата отправи въпрос към свидетеля – дали са подписали протоколите от изземванията и запознати ли са били със съдържанието. Първоначално свидетелят заяви, че не помни. Съдията обаче му предяви документите и свидетелят разпозна подписа си като поемно лице.

Защитата го попита също и дали е имало разрешение от съдия да се прави претърсване и изземвания. Свидетелят каза, че са му „казали“, че има такова.

Пред News.bg адв. Димитров изтъкна, че въпросът е има ли разрешение от съдия за този обиск към момента на претърсването. Адв. Димитров сподели подозрение, че не е имало разрешение за личен обиск в кабинета на Марков. По думите му, ако е така, „ще бъде голям резил“.