Незабавна проверка стартира Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Агенцията отреагирала веднага след като е получила сигнал за инцидента в "Студентски град". 

В момента съоръжението е запечатано от полицията и тече разследване. По първоначална информация в момента на инцидента товарният асансьор в блок 17 в столичния квартал "Студентски град" е бил спрян за профилактика.

Асансьорът е бил спрян между трети и четвърти етаж на общежитието. Профилактиката е ставала на партерният етаж.

Техникът от поддържащата фирма "Експрес лифт сервиз" ООД, разказва, че той е бил през цялото време до отворената врата и е разговарял с жената преди инцидента. Мъжът я е информирал, че асансьорът е в профилактика.

Не е ясно защо жената е паднала в шахтата. Дупката била висока близо два метра.

Възрастна жена с опасност за живота след инцидент в столицата

Възрастна жена с опасност за живота след инцидент в столицата

Жената е контактна и стабилизирана

Припомняме, жена пострада при авария на асансьор в 17 блок в "Студентски град". 61-годишната жена е откарана в спешно отделение на УМБАЛ "Св. Анна".

Пациентката е приета в реанимация в лечебното заведение. От болницата съобщават, че жената е контактна и стабилизирана. Възрастната жена е с опасност за живота. Тя е със счупени ребра и пневмоторакс и ще остане за активно лечение в реанимацията на болницата.

Блок 17 в Студентския град е стопанисван от Поделение "Социално-битово обслужване" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а пострадалата е служителка на поделението.

Поради предстоящи ремонтни дейности в блок 17 техници от поддържащата асансьорна фирма са извършвали преглед на товарен асансьор, в шахтата на който е паднала служителката на Поделението. Служители от Поделението са в постоянен контакт с болницата, в която е настанена пострадалата жена и следят за нейното състояние.

От ДАМТН обясняват, че е направена годишна проверка на поддържащата фирма. Компанията разполага с необходимия персонал и материално техническа база за извършване на дейността по издаденото удостоверение. Води се редовно дневник от нея, в който асансьорът е бил спрян до извършване подмяна на определени части.

След изготвянето на експертиза от инспекторите на ДАМТН тя ще бъде представена на разследващите органи.