Странни и нелогични показания даде свидетел по делото за подкуп срещу бившия шеф на Моторизираната група за бързо реагиране “Сигма” - Ивайло Василев, и още шестима служители.

Припомняме, Василев отговаря пред Специализирания наказателен съд за ръководене на Организирана престъпна група за събиране на подкупи, разкрита през лятото на 2014 г.

Заедно с Валисев пред Темида отговарят още шестима негови подчинени, участвали в корупционната схема. В продължение на година и половина, при проверки на пътя, вместо да санкционират нарушителите на Закона за движение по пътищата, полицаите са им искали пари.

Според обвинителния акт само на дежурство един екип от двама или трима души е "изкарвал" между 200 и 400 лв. От тази сума всеки от групата е плащал на Ивайло Василев "месечна такса" от 150 до 400 лева, както и "такса - дежурство" от 20 до 50 лева.

Свидетелят Кристиян Василев разказа в съдебната зала, че се прибирал към дома си, когато бил спрян от полицаи. Поискали му документите за проверка, но не помни да са били установени нарушения. “Разговорът беше да дам нещо, за да ме пуснат”, коментира той.

Свидетелят оставил 30 лева в багажника на служебния автомобил и “тактично” се отдръпнал. След това някой от полицаите ги взел, но младият мъж не помни кой точно, а и не можа да разпознае никой сред подсъдимите полицаи на “Сигма”.След това се прибрал вкъщи и подал сигнал на тел. 112.

Посочил на коя улица е бил спрян и пояснил, че полицаите са били до автомивка. След известно време му се обадили от СДВР и го извикали да даде показания във връзка със сигнала.

Свидетелят посочи, че не помни как изглеждали полицаите. Той обаче ги е описал приблизително - на 21 април 2014 г., когато бил разпитан пред следовател. Документите му били поискани от полицая с палката. Купето на автомобила не било проверявано.

Свидетелят не пожела да отговори на журналистическите ни въпроси, най-вече защо е оставил подкуп, след като не е имал никакви нарушения.

Според адвоката на подсъдимия Ивайло Василев - адвокат Ивета Анадолска, показанията на този свидетел нямат никаква връзка с делото. “Ако са искали да разследват и ако е имало нещо такова, са могли да го направят, той е дал приблизително описание на полицая”, коментира пред News.bg защитата.
Адвокат Анадолска подчерта, че свидетелят е ходил в СДВР, но нито е разпознал полицая, нито автомобила, нито пък е посочил номер на служебната полицейска “Астра”.

Със сигурност може да става дума за всеки служител, ако изобщо има такъв случай”, коментира още адвокат Анадолска. Защитата недоумява по какъв начин тези полицаи се свързват със “Сигма”, тъй като свидетелят нищо такова не каза.
Анадолска посочи, че клиентът й вече е възстановен на работа, както и по-голямата част от полицаите. Не е ясно обаче дали Ивайло Василев отново ще заеме същата длъжност, тъй като адвокатката му не е говорила сутринта с него.

Пред спецмагистратите бе разпитан и Красимир Стефанов, служител на СДВР, който обаче преди 2 години е работил в “Сигма”. Стефанов се познава с всички подсъдими, тъй като са били колеги. С бившия му началник ги свързвали само служебни взаимоотношения. Не знае някой от служителите на “Сигма” да е бил по-приближен до шефа.

Запитан директно дали подсъдимият Стойко Методиев е имал лични отношения с началника на “Сигма”, свидетелят изтъкна, че не знае за такова нещо.

В показанията си пред разследващите обаче той е заявил точно обратното - че Стойко Методиев бил много приближен до Василев. Това разминаване Стефанов обясни с упражнен психологически натиск. Три дни той бил привикван за разпити, а показанията му са едва страница и половина. Стефанов твърди, че по време на показанията му в досъдебното производство му било намекнато, че може да има последствия от дисциплинарен характер. Освен това, твърди, че не е чел протокола, преди да го подпише.

Той разказа, че Василев е определял колко екипа и къде да отидат, но самите маршрути на полицаите се определяли от съответното РПУ, където са разпределени.

“Никой не ми е предлагал да върша нещо нерегламентирано”, категоричен бе Стефанов.  

Пред News.bg адвокат Анадолска посочи още, че за нея е “тайна” какво установява Прокуратурата с разпитите на тези свидетели. “За мен е тайна голяма част от свидетелите какво правят по това дело, още когато се явявах по мярката”, заключи тя.