У нас политиците и някои среди в съдебната система се съпротивляват срещу идеята за истинска съдебна реформа и искат запазване на настоящата ситуация. Това заяви пред БиТиВи съдия Емил Дечев от Софийския градски съд (СГС).

Той коментира, че има много достойни прокурори, но системата в страната ни била така направена, че имало подчинение, свръхцентрализиране. На върха е главен прокурор, който може да отмени постановление на всеки под него. Самият обвинител номер 1 пък е зависим при избора си от политическите сили, които са начело на държавата.

Съдия Дечев коментира, че дори и при идеално подбрани прокурори и съдии няма да има резултат, ако сегашната структура на прокуратурата се запази.

Магистратът изрази съжаление, че през последните години имало по-скоро имитация на съдебна реформа, отколкото истинска съдебна реформа. При нашите северни съседи – румънците обаче не било така.

По този начин съдия Емил Дечев коментира обявеното преди дни от председателя на Европейската комисия, че мониторингът за Румъния може да приключи преди този за нашата държава.

По мнението на Дечев разликата между България и Румъния най-вече се дължи на решението на северната ни съседка да създаде прокуратура, която може да разследва корупция сред магистрати и политици и не е на подчинение на главния прокурор.

Резултатът от това решение е министър-председател в затвора, 15 министри от различни партии в затвора, както и около 100-ина магистрати с ефективни присъди. Имало осъдени кметове, областни управители. Магистратът коментира, че съпартийците на осъдените прокарали закон, с който писането на книга в затвора съкращавало наказанието. По-късно тези текстове отпаднали.

Съдията коментира, че е естествено да бъдат разграничени двама ученици или двама спортисти, от които единият се справя по-добре.