"Възмутен съм от всичко това, което се изсипа. Никога не съм предполагал, че мога да попадна в такава ситуация, която е аналогична на тези от сапунените сериали - Да представят теб, жертвата, като насилник!"

Така коментира в профила си във "Фейсбук" зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали развитието на скандала с побоя над семейството му. 

Припомняме, че в последните дни бе изнесена в медиите и версията на другата страна за инцидента. Въпросните 2 момичета обявиха, че те са били нападнати първи заради облеклото си от съпругата и двете дъщери на Бирали. По думите им, самият зам.-главен мюфтия се намесил, за да ги заплашва. Те дори си извадили медицински заради нанесените им травми. Родителите им ги защитиха и отхвърлиха версията за расизъм, ксенофобия и нападки на религиозна основа. 

Цацаров да установи истината за побоя заради забрадки, иска Джамбазки

Цацаров да установи истината за побоя заради забрадки, иска Джамбазки

Евродепутатът пита дали Бирали ще подаде оставка, ако фактите са други

Бирали обаче категорично отрича да е използвал поста си, за да сплашва и твърди, че именно той не му позволява публично да разпространява лъжи. Също така твърди, че не е налагал религиозните си убеждения и възприятия за ценности, нито е обсъждал облеклото, социалния статус и морал на момичетата в конфликта. 

"Каква беше причината "жертвите" да не се обърнат към полицията веднага, предявят своите права и да бъдат защитени по съответния законов ред ? Каква бе причината медицинските свидетелства за нанесени телесни увреждания да бъдат толкова късно и подробно представени?", пита той. 

Евродепутатът Ангел Джамбазки призовава главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверка на изказването на Бирали, с което той предполагаемо насажда заплахи и разделение на религиозна основа.

Припомняме, че в телевизионно предаване, Бирали призна, че това не се случва за първи път с мюсюлманки у нас и общността е силно притеснена и изнервена от тези инциденти, а ескалирането на напрежението няма да доведе до нищо добро. Той се обяви срещу "изграденият с години наред профил на мюсюлманина, който идва, за да наложи своя "изостанал" светоглед". 

Очаквам в резултат досъдебното производство и законът да се провъзгласят върху всичко това, което се е случило, пише още той.