„Няма случай досега в историята на фонда за 5 години, когато пациент да отговаря на изискванията и да не е получил помощ от фонда".

Това  заяви д-р Николай Добрев, директор на Център „Фонд за лечение на деца" в ефира на БТВ.

„Известен ми е един единствен случай на починало дете. Откъде са извадени данни за три починали деца, на мен не ми е известно", посочи д-р Николай Добрев.

След случая с починалите деца е морално директорът на Фонда за лечение на деца да си подаде оставката, коментира премиерът Бойко Борисов.
                             Още...

Директорът на Център „Фонд за лечение на деца" коментира оповестените вчера данни, че над 25 милиона лева не са били усвоени за лечение на деца в чужбина от 2005 г. до сега.

Това са около 40% от средствата, с които разполага центърът. Данните станаха ясни при представянето на одит на Сметната палата, в който се посочва, че за периода 2005 - 2008 година центърът е разполагал с 9,5 млн. лв. - субсидия от държавата. От тях обаче са изразходвани едва 5,8 млн. лв.

Д-р Добрев отбеляза, че има справка, в която се отразяват децата с подобрения, без промяна и починали.

„Тази справка показва, че повечето от децата - 63-65% са с подобрения", заяви Добрев. Той добави, че има починали деца след лечение с пари от фонда, както и случаи с деца, които са починали по време на лечението в чужди болници.

Добрев поясни, че изискванията за кандидатстване за финансиране от фонда за лечение на деца в чужбина са в България да не може се осигури такова лечение, да няма съответната апаратура или съответните специалисти.

Относно оповестените вчера данни за подадени 411 молби за подпомагане той подчерта, че те показват общия брой на кандидатствалите за лечение, а не конкретния брой на молбите към фонда.

Няма чакащи деца за финансиране на лечение в чужбина, категоричен е Добрев. Има 164 случая на отказано лечение в чужбина и децата са насочени за лечение в България, защото не са отговаряли на условията за кандидатстване за финансиране.

Той поясни, че всяко едно дете, което е имало нужда от лечение в чужбина, е заминало. Средствата от фонда, които не са били изхарчени и предстои да бъдат върнати в държавната хазна, не са били използвани, защото не е имало необходимост. Фондът не е изразходвал средствата, но е покрил всички нужди, твърди Добрев.

Относно бавните процедури по финансиране Добрев коментира, че няма по-голям срок от 2 заседания на обществения съвет, което прави най-много 2 месеца. Той посочи, че са свиквани и извънредни заседания при необходимост.

Добрев посочи, че във фонда се разглеждат документи след произнасяне на съответните специалисти, че детето подлежи на лечение в чужбина.

Вина за забавяне на процедурата той изпитва само в случай, че има забавяне от чуждите болници за решението дали ще приемат детето на лечение, но този фактор не зависи от ръководството на фонда.

„Не изпитвам вина, но щом се налага мога да си подам оставката и няма проблеми за това. Дали оставката ми е необходима ще прецени ръководството на министерството", категоричен е директорът на Център „Фонд за лечение на деца".

Той подчерта, че от 2007 до 2008 г. и през януари 2009 г. са внесени 3 предложения на обществения съвет към фонда с оглед да се увеличи дейността му. През ноември месец тази година е създадена работна група с цел промяна на нормативната база.