Част от твърденията на следователя Бойко Атанасов не могат да бъдат проверени, заяви пред БНР членът на от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет. Тя опроверга интерпретациите на нейно телевизионно интервю и конкретно твърдението, че е казала: "Ако не му харесва, да си ходи!":

"Досега не ми се е случвало да се претворява така моя мисъл, която противоречи на целия ми натюрел и на типа ми на мислене", обясни Колева, която е бивш депутат.

Тя напомни, че в Етичната комисия са били единодушни за необходимостта да се проверят всички твърдения на следователя за нарушения. Над две хиляди души подкрепиха следователя Бойко Атанасов във внесена в понеделник във Висшия съдебен съвет подписка, инициирана от "Правосъдие за всеки".

Подписката е отворена и в електронен вариант. В нея се изтъква, че Атанасов е единственият от системата на прокуратурата, който се е осмелил да разкаже публично за дела, които се използват за недопустимо въздействие върху действащи политици.

"Всяко едно ангажиране в такъв мащаб не може да не бъде уважавано. В края на краищата това е начин, по който контролът има ефект върху органите – да активизират поведението си и да стигнат до проверки, които иначе в рутината на делниците трудно биха могли да планират", коментира Колева.

Тя заяви, че нямат информация по поисканите от синдиците на КТБ списъци с влоговете на магистратите. "Изпратихме искане да ни бъде оказано съдействие, като ни бъдат изпратени всички списъци, които витаят в публичното пространство, в актуализиран и автентичен вид", поясни юристът каква информация са поискали.

Относно проверката за смъртта на съдия Цветан Ценов, за който Комисията ще разгледа и евентуален натиск, довел до самоубийството му, Колева обясни, че ще изслушат родителите на починалия съдия.

"Чисто технологично проверката ще тръгне от конкретното дело, по което е постъпил сигнала (от Недим Генджев).Само то движение на делата може би ще ни ориентира в някакъв смисъл", уточни Колева. Припомняме, той работеше по делото за ЦСКА и за регистрацията на избора на главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Припомняме, преди дни бе внесено открито писмо от двама юристи относно смъртта на съдия Ценов. "Поражда се съмнение, дали под документите за главен мюфтия Мустафа Хаджи стоят истинските подписи на съдия Ценов или са подправени?”, попита реторично адвокат Николай Панков. Той заедно с колегата си Стефан Стойков изпратиха отворено писмо до членовете на ВСС, до правосъдния министър и еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова.