В прокуратурата все още не са постъпили сигнали за това кои са провокаторите на протестите.
"Търсим хората, които евентуално са провокирали насилие",
заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на днешното заседание на ВСС.
Той добави и че късно снощи видял някои кадри на действия на полицейски служители, които излизали вън от рамките на нормалното.

Въпреки това общата ми оценка е, че полицията се справи по един безкрайно коректен начин и огромната част от униформените хора заслужават да им бъде казано едно благодаря, колкото и тривиално да звучи това, каза още главният прокурор.

От кадрите, които е гледал късно снощи, той е стигнал до заключението, че „може би трябва да търсим хора, които са упражнили насилие не само от едната страна на барикадата, но и от другата и то съвсем неоправдано насилие". Според него обаче, огромната част от полицаите са се държали изключително коректно.

„Мисля, че полицията запази максимално спокойствие и редовите полицаи, които бяха там на място", заяви той и добави, че те нямат отношение към начина на извеждане на депутати и избраната тактика.

Вчера главният прокурор каза, че прокуратурата ще изиска от МВР данни дали са идентифицирали провокаторите. Днес той обясни, че след като са потърсили тези данни, значи са се самосезирали. „Но без съдействие, и то такова каквото трябва да се окаже на прокуратура по отношение на това кое подразделение къде е било, кой е служителят, който е разположен там и кой се зад конкретния шлем, маска и конкретното лице ще е трудно," обясни той.
Според Цацаров ръководството на МВР ще окаже максимално съдействие в това отношение.

Самосезирането е за престъпление по служба или за нанасяне на телесни повреди при и по повод изпълнение на служебните задължения. „Но пак казвам, говорим за единици полицейски служители. Според мен огромната част от редовите полицаи свършиха работата си по начин, който заслужава уважение", каза Цацаров.

Той не смята, че нареждането за извеждане на депутати с автобуса е издадено от вътрешния министър, а че е от непосредствено лице, ръководело действията там.
„Ще стигнем и до там", обеща главният прокурор.

Той каза и че вчера е прочел призив полицията, прокуратурата и кметът на София да се справят със законите. „Аз съм четящ човек по принцип, но ако към четящите законите се присъедини и председателят на парламента, бихме постигнали далеч по-големи резултати", коментирата главният прокурор и добави, че на Михаил Миков е бил призивът всички полиция, прокуратура и кмет да четат закони.
Аз го призовавам да ги четем заедно и ще постигнем далеч по-големи резултати, призова Цацаров.

Междувременно и националният омбудсман Константин Пенчев обяви, че е започва проверки за упражненото насилие по време на протеста във вторник срещу сряда край парламента. Той е писал на вътрешния министър Цветлин Йовчев писмо, където се казва, че от кадрите, излъчени по телевизията и интернет, е видно, че по време на протеста граждани са получили различни наранявания и че има данни за счупени камери на журналисти.