Пациенти, недолекувани от туберкулоза напускат Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник и разнасят зараза.

Това съобщи управителят на болницата д-р Александър Алексиев, цитиран от Pernikdnes.

Болните постъпват за лечение в здравното заведение, но след като се почувстват по-добре си отиват и никой не може да ги задържи. Те обаче са потенциални разпространители на заразата. При прекъсване на лечебния процес болестта рецидивира и при самите тях.

Семейните лекари да съдействат при откриването на нови пациенти с туберкулоза в ранен стадий и да проследяват последващото им лечение, помоли д-р Алексиев на работна среща с общопрактикуващи медици от региона.

Белодробната болница в Перник е сред включените в Националната програма за подобряване контрола на туберкулозата в България.
Ръководството на здравното заведение предложи взаимно сътрудничество на общопрактикуващите лекари.

Джипитата се запознаха с оборудването на болницата и възможностите за комплексни изследвания на пациентите с комбинирана патология в нея. Има и вариант за изследвания на болни, нуждаещи се от протоколи за ТЕЛК.

Водещи специалисти дават консултации на пациенти по договор със Белодробната болница. Според д-р Алексиев, доболничната и болничната помощ трябва да се допълват като едно цяло, за да са полезни за пациентите.