Четиринадесет дни преди официалното откриване на туристическия сезон курортите във Варненско остават без лекари, които да обслужват безплатно евротуристите.

Дори частните лекарски практики в комплексите намаляват, защото до днес няма подадени заявления за разкриване на нови кабинети.

Това съобщи шефът на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански, цитиран от „Днес +".

Той коментира, че подобно на миналата година и през предстоящия летен сезон ще има сериозни проблеми с медицинското обслужване на туристите от Европейския съюз, почиващи по Черноморието.

Д-р Балкански посочи, че лекарите по курортите продължават да не проявяват интерес към договорни отношения със Здравната каса. От приемането ни в Евросъюза сме длъжни да осигурим безплатно медицинско обслужване на европейските граждани, които се осигуряват в държавите си.

Нулевият интерес на докторите към договорите с Касата се дължи на факта, че за всеки един пациент, преминал през изнесените спешни портали, здравното министерство превежда по 20 лева. В същото време за един лечебен курс частните курортни лекари печелят между 150 и 1000 евро. Така през миналата година към медицински центрове и хотели в комплексите "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена" са били разкрити 53 частни кабинета.

По думите на д-р Балкански лекарите по курортите предпочитат да работят предимно със здравнозастрахователни компании, заради разликата в цената, която се заплаща на базата на здравните осигуровки.

През 2008 г. чужденците, лекувани по линия на здравната каса във Варна, са 154. В цифрата, обаче влизат и чужденците, които пребивават в страната ни дългосрочно, сочат статистическите данни от отчетни документи на договорни партньори на касата.