Граждани от Ирак, Палестина, Турция и Румъния са били задържани от гранични полицаи, съобщават от пресцентъра на МВР. При проверките са открити и недекларирани акцизни стоки.

Около 9,45 часа вчера в землището на село Щит е бил спрян за проверка от гранични полицаи 29-годишен мъж. Установено е било, че той е нямал документи за самоличност и твърдял, че е иракски гражданин, преминал на българска територия от Република Турция. Мъжът е задържан и е уведомена Районна прокуратура - Свиленград.

Три часа по-късно в землището на село Устрем са били задържани други трима мъже, които също са били без документи за самоличност. Мъжете - на 23 г., 26 г. и 29 г., са заявили, че са палестински граждани. Било изяснено, че са преминали в страната ни от Турция с помощта на „каналджия", който е останал от другата страна на браздата. По случая е заведен заявителски материал в прокуратурата в гр. Елхово.

Също при извършената щателна митническа проверка на микробус "Форд" в 17.30 часа на ГКПП-Дунав мост за излизане от страната в специално пригоден тайник към пода на автомобила били открити укрили се трима турски граждани. Мъжете са задържани и е сезирана прокуратура в Русе.

По същото време на ГКПП-Кулата от служители на "Гранична полиция" била извършена щателна митническа проверка на румънски автобус „Сетра". В кашон от колетна пратка били открити 644 броя слънчеви очила от различни марки. Стоката била без необходимите документи за произход и внос. По случая е образувано досъдебно производство.

Пак на на ГКПП-Кулата към 21,30 часа е била извършена съвместна щателна гранично-митническа проверка на влизащия в страната румънски автобус "Волво". Униформените служители открили недекларирани 88 000 къса (4400 кутии) цигари от различни марки, без акцизен бандерол, собственост на пътуващ в автобуса 21-годишен румънски. Мъжът е задържан, а по случая е уведомена Окръжната прокуратура в Благоевград.