Пропан-бутанът в Николаево е съхраняван не по установения за опасни вещества ред. Това съобщават от Районната прокуратура в Казанлък, където е започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая. Според държавното обвинение е била създадена опасност за живота и здравето на хората, както и за немаловажни вреди на околната среда.

Припомняме, че изтичането на газ през нощта наложи евакуация на жители на града и спиране на автомобилното и влаково движение. Полицията работи по две версии – човешка грешка и техническа неизправност. Пострадали при инцидента няма.

Евакуираха Николаево заради теч на газ
Обновена

Евакуираха Николаево заради теч на газ

Изтекло е огромно количество газ

Опасното вещество е съхранявано в акцизен склад за пропан-бутан.

От прокуратурата информират, че в 02.20 часа в Районното управление на МВР-Казанлък е получено съобщение от охранител, че в Митнически склад за съхранение на газ: пропан-бутан, намиращ се на територията на Николаево, има изтичане на газ от един от крановете на склада – цистерна.

На мястото незабавно пристигнали екипи на полицията и пожарната от Казанлък, Гурково и Стара Загора. Установена е собствеността на склада-цистерна и наемателя.

Подозират човешка намеса за изтичането на газ в Николаево
Обновена

Подозират човешка намеса за изтичането на газ в Николаево

Областният управител на Стара Загора изказа това предположение

От държавното обвинение посочват, че са иззети веществени доказателства и е създадена организация на всички държавни органи, имащи отношение към случая.

Досъдебното производство се провежда под надзора на прокурор от Районната прокуратура-Казанлък. То е образувано в условията на неотложност чрез извършване на оглед на местопроизшествие.

Срокът за разследване е двумесечен. Предстои назначаването на множество експертизи и разпит на свидетели, включително и на длъжностни лица, допълват от прокуратурата.