Жителите на град Николаево в област Стара Загора са евакуирани рано тази сутрин, съобщава кореспондентката на БНТ. Пълната евакуация се е наложила заради изтичане на газ. Синьото гориво е било складирано в държавно хранилище в района на жп гарата. От многотонна цистерна е изтекло огромно количество газ.

Временно бе преустановено движението на хора, автомобили, влакове. Автомобилният трафик бе пренасочван по обходни маршрути. Това, че газът е по-тежък от въздуха и стои ниско долу на земята създавало опасност от взрив.

Течът е започнал около 3.00 часа през нощта, а евакуацията е извършена около 6.00 часа. 3000 са жителите на града. Те са настанени на безопасно място.

Началникът на пожарната в Стара Загора главен комисар Стоян Колев информира, че към 7.00 часа течът на газ е спрян. Спрян е и токът в целия град заради мерки за сигурност. Колев успокои, че вече няма риск за жителите на града. 

Кметът на града Коци Коцев, който се намира на мястото на инцидента, съобщи, че никой не може да каже какво е количеството газ, защото представлява държавна тайна.

По непотвърдена информация е изтекло синьо гориво от 80-тонна цистерна.

Подозират човешка намеса за изтичането на газ в Николаево
Обновена

Подозират човешка намеса за изтичането на газ в Николаево

Областният управител на Стара Загора изказа това предположение

Кореспондентката на националната телевизия обобщи, че Николаево буквално е отцепен, тъй като полицейски патрули не допускат нито хора, нито автомобили. На мястото на инцидента се намират всички служби.

Главният комисар на МВР главен комисар Георги Костов съобщи, че сигналът за изтичането на газ е получен на тел. 112 в 3.50 часа. Той бил за теч на газ в газохранилище, складова база в източната част на Николаево, в близост до Подбалканския път, при изхода на града в посока Бургас.

Около 6.45 часа екипите, които са на мястото, са успели да преустановят теча.

В момента служители на МВР и екоинспекцията извършват вторични замервания на околната среда. Когато са убедени на 100 %, че няма опасност на населението, градът ще премине към нормалния ритъм на живот, обясни Костов.

Веднага е бил задействан областният и общинският план за справяне с кризи в такива ситуации и е взето решение за спиране на електроподаването на целия град. Веднага било преустановено и движението по Подбалканския път и на влаковете.

Експертите са преценили, че има основателна заплаха за живота и здравето на живеещите в района на инцидента и около 200 души са евакуирани веднага. Тяхната евакуация е приключила за около час. 

Георги Костов изрази надеждата си до половин част животът в целия град да бъде възстановен. Той благодари на екипите за изключително бързите действия и по евакуацията и по спирането на теча.

Неправилно съхранявали пропан-бутана в Николаево

Неправилно съхранявали пропан-бутана в Николаево

Прокуратурата започна проверка

Главният секретар на МВР обясни, че на този етап не може да се каже каква е причината за теча – дали е техническа неизправност. На по-късен етап предстои проверка и едва тогава ще може да се прецени това.

На мястото на инцидента се намира и областният управител на Стара Загора.

Кореспондентът на Нова телевизия съобщава, че е изтекъл пропан-бутан от цистерна в митнически акцизен склад. Евакуираните хора са били настанени във физкултурен салон в северната част на града. Полицейски патрули блокирали всички входове на 10 км от Николаево. 

Около 8.30 часа от пресцентъра на МВР разпространиха съобщение, в което уверяват, че пострадали при теча на газ в Николаево няма.

По техни данни течът е възникнал около 2.30 часа. След получаването на сигнала към мястото в покрайнините на града са изпратени екипи на пожарната и полицията от Гурково. Те установили, че от цистерна в хранилището изтича пропан-бутан. Веднага било спряно електрозахранването на територията на склада и близката околност, както и на контактната мрежа на жп линията в непосредствена близост до мястото на инцидента.

Хората от два квартала, намиращи се в непосредствена близост, са били изведени.

Към мястото на инцидента са били изпратени и два екипа от пожарните в Стара Загора и Казанлък.

Електроподаването вече е възстановено. Движението по пътната и жп мрежите също е било възстановено към 7.30 часа.