Областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов се съмнява за човешка намеса при изтичането на газ в Николаево. Той сподели съмненията си пред БНТ, но допълни, че компетентните органи ще кажат каква е причината за изтичането.

Припомняме, че изтичане на газ от 80-тонна цистерна в газохранилище в Николаево вдигна на крак властите и наложи евакуация на жители на града. Входовете на града бяха блокирани от полиция. Заради мерки за сигурност бе спрян токът в града, движението на коли по Подбалканския път, както и влаковете. По преценка на експерти имало опасност от взрив.

Изтичането на газта бе спряно минути преди 7.00 часа.

Евакуираха Николаево заради теч на газ
Обновена

Евакуираха Николаево заради теч на газ

Изтекло е огромно количество газ

Ранов подчерта, че ситуацията е овладяна и гражданите вече могат да са спокойни. Последните замервания са показали, че няма наличие на никакви опасни вещества.

След приключване на следствените действия, се очаква да има официално становище за причините за инцидента.

Шефът на пожарната в Стара Загора главен комисар Стоян Колев призна, че ситуацията е била сложна, защото е имало изтичане на пропан-бутан от доста голяма цистерна от складовата база.

Колев обясни, че три екипа на регионалната дирекция с химически автомобил са извършили разузнаване на самото изтичане откъде излиза газ. След това с технически способ изтичането било спряно.

От Пловдив пристигнали екипи, които помогнали, за да се извърши измерване по-бързо, за да се види дали има някаква опасност.

Полицията работи по две версии - човешка грешка и технически проблем

Кореспондентката на БНР информира, че евакуацията вече е отме

Неправилно съхранявали пропан-бутана в Николаево

Неправилно съхранявали пропан-бутана в Николаево

Прокуратурата започна проверка

нена.

Газохранилището било създадено, след като е бил приватизиран заводът "ЕЛПО-Електротехника" в Николаево. Служител на столичната фирма „Арда” тази нощ не е имало.

Кметът на Николаево Косьо Косев е обезпокоен от наличието на склад за пропан-бутан само на 50 метра от жилищен квартал. Очевидно до този момент никой не бил сезирал компетентните органи за това.

Директорката на РИОЗВ-Стара Загора Петя Папазова коментира, че складът е проверен през май и било констатирано, че отделението за пълнене на пропан-бутан е запечатано преди това от друг компетентен орган. Свидетели обаче разказват, че виждат цистерни да влизат и излизат от газохранилището.

Папазова е категорична, че съгласно законодателството ни обектите с висок рисков потенциал трябва да представят доклад за безопасност. Той се давал в Изпълнителната агенция по околна среда за утвърждаване от директора й. Разрешение за строеж на газохранилище би трябвало да се издава по Закона за устройство на територията.

По 26 показателя продължават да следят качеството на въздуха в Николаево.