Националният фронт за спасение на България (НФСБ) подаде сигнал до главния прокурор Иван Гешев заради състоянието на оградата по българо-турската граница, съобщават от пресцентъра на партията.

Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев сигнализират за бездействие от страна на министрите на вътрешните работи в периода май 2021г. до момента Бойко Рашков и Иван Демерджиев, и президента Румен Радев във връзка с управлението и опазването на инженерното съоръжение.

Те посочват, че оградата е определена за стратегически обект от голяма важност за националната сигурност. Според НФСБ от момента на завършването си през 2017г. до месец май 2021г. тя е изпълнявала функциите и оправдавала целта на създаването си.

От партията твърдят, че увеличеният мигрантски натиск се дължи на занемареното стопанисване и поддръжка на съоръжението.

Симеонов, Ячев и Митев изтъкват, че на 26 август тази година, тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков заявява, че от отпуснатите 5 милиона лева за поддръжка на оградата са изразходвани 1 милион лева, като тя е ремонтирана цялостно. НФСБ поставят въпроса какво се е случило с останалите средства.

Убиха полицай при престрелка край Елхово
Обновена

Убиха полицай при престрелка край Елхово

Предполага се, че извършителят е на турска територия

Патриотите посочват също, че на 17 август, тази година Министерски съвет е одобрил допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2022 година в размер до 1 500 000 лв., които са за финансовото обезпечаване на управлението на оградата.

Според НФСБ въпреки отпуснатите финансови ресурси Рашков и Демерджиев не са изпълнили задълженията си. Патриотите са на мнение, че средства, предназначени за ремонт на оградата, са били пренасочени за други цели.

Симеонов, Ячев и Митев посочват, че значение за дискредитиране на този стратегически обект от голяма важност за националната сигурност имат действията и бездействията на президента на Република България г-н Румен Радев. Според тях държавният глава е отговорен за всеки направен от него персонален кадрови избор в назначаваните с негов указ служебни правителства в периода 12 май 2021г. до днес, включително за длъжността министър на вътрешните работи.

НФСБ призовават Иван Гешев в качеството му на главен прокурор да упражни правомощията си и да извърши проверка по изнесените факти