Нигерийски престъпни организации държат трафика на кокаин, минаващ през България, обясни пред БНР Стефан Бакалов от Агенция "Митници". За последната година на "Летище София" са заловени 5 килограма кокаин при четири различни случая.

Пред "Хоризонт" Стефан Бакалов съобщи, че в последно време има зачестили опити на български граждани да пренасят кокаин през летища на съседни на България държави.

Потреблението на кокаин в България не е от най-високите на фона на това, което се случва в останалите държави от Европейския съюз, дори и в Турция, смята Бакалов.

Според митничари, случаите на опити за трафик на кокаин на "Летище София", подсказват, че вероятно зад тях стои една и съща организация, контролирана от нигерийци.

Експертът обяснява, че става въпрос за международен трафик, за доста голяма организация. Общо взето трафикът на кокаин, който е свързан с международни картели в България, се върти от нигерийски граждани, обясни Бакалов.

7 кг кокаин в стар диван откриха митничари на Дунав мост 2

7 кг кокаин в стар диван откриха митничари на Дунав мост 2

Скътали дрогата в стари мебели

В Агенция "Митници" засичат и опити за внос на нови за пазара ни видове синтетична дрога от Китай, каза експертът. Това е наистина дъмпинг на пазара, който правят наркотрафикантите. Това като тенденция може би ще продължава - да бълват на пазара все повече и по-богата гама от нови наркотични вещества.

Закопчаха двама с кокаин за 240 000 лв.

Закопчаха двама с кокаин за 240 000 лв.

Дрогата е открита в сак на гарата в Свиленград

Според експерта са рискови полетите от Амстердам заради засечените случаи на опити за трафик на амфетамини.