Окръжна прокуратура Хасково вероятно ще повдигне обвинение за опит за контрабанда на двама българи от Сливен, хванати да превозват кокаин в международния бърз влак София-Истанбул. Това обяви по време на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й на гарата в Свиленград при проверка на полицията е установен сак, оставен без надзор. В него са открити 3,2 кг кокаин на обща стойност 240 000 лева.

Образуваното досъдебно производство е за държане на високорискови наркотични вещества, но квалификацията вероятно ще бъде променена в опит за контрабанда на високорискови наркотични вещества.

Задържаните са на възраст 26 и 28 години. Единият е многократно криминално проявен - регистриран и осъждан по целия спектър на криминални прояви, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

Той уточни, че не става дума за случайна проверка, а за специална реализация на сектор "Борба с организираната престъпност" в Хасково, координирана с ГД "Гранична полиция" и усилена предварителна подготовка.

Костов информира, че работата по този случай ще продължи и не изключи възможността двамата заловени да са част от по-мащабна престъпна структура.

Относно задържаната на българо-турската граница българка с канабис, за която се твърди, че е дъщеря на полицейски шеф - Костов коментира, че настина едното от момичетата е дъщеря на колега от системата на МВР. Той обаче е на длъжност младши полицейски инспектор в провинцията и няма ръководни функции.