Софийска градска прокуратура е внесла в СГС искане продуцента Нико Тупарев да бъде задържан в ареста.

Той е обвинен за финансови престъпления - по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, ал. 1, пр. 2, вр. чл. 26, ал. 1 НК. Член 203 от НК засяга длъжностно присвояване в особено големи размери и се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Другият член - 201, отново е за длъжностно присвояване, но предвиденото наказание е до 8 години затвор. По член 203, но ал.2 се предвижда и конфискация на цялото или на част от имуществото. 

От прокуратурата съобщават: "Според прокурора доказателствата по делото водят до разумно подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество, както и че съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража."

Нико Тупарев е разследван официално с образувано досъдебна производство през май месец 2024 г. Разследването се води от ГДНП и се надзирава от СГП.

На продуцента е повдигнато обвинение на 26.06-2024 г. и с прокурорско постановление е задържан за до 72 часа.

Обвинението спрямо него е за това, че в периода от 11.03.2020 г. до 16.09.2020 г., в гр. София, в качеството си на длъжностно лице - съдружник в търговско дружество, на който е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари - собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв. На 11.03.2020 г., на 01.04.2020 г. и на 16.09.2020 г. обвиняемият наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банки, без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Нико Тупарев задържан за финансови престъпления

Нико Тупарев задържан за финансови престъпления

Разследва се дали и медии са участвали в измамната схема на телевизионния продуцент

Публикация от днес на сайта narod.bg твърди и за нови престъпления, по които може да бъде уличен Нико Тупаров.

От свои източници narod.bg е научил, че са открити и злоупотреби при заснемането на предаването "Игри на волята". Злоупотребите се изразяват в това, че Министерството на туризма е отдало на Нова телевизия правото да се ползват плажовете по северното Черноморие без да е спазена процедурата и в пълно нарушение на закона.

Не са спазени редица процедури по отдаването на публична държавна собственост, като в публикацията се отбелязва, че е разрешено да се разравят пясъчни дюни без да е направен оценка на здравния риск, местени са съоръжения за игрите без изготвени проекти по Закона за устройство на територията на съоръженията.

Също така РИОСВ-Варна е съгласувала снимките на предаването без да са спазени изискванията по навлизане в защитени местности. Кметът на Община Шабла Мариян Жечев и главният архитект са съгласували незаконно поставянето на всички съоръжения и декори, използвани са и незаконни връзки към ел. мрежата, канал и вода.

Процедурата за разполагане на съпръжения в Черно море също не е спазена от страна на Басейната дирекция. 

По-късно БНТ информира, че Нико Тупарев излиза от ареста, като не му е наложена мярка за неотклонение от Софийския градски съд.