СГС проведе поредното заседание по делото срещу "касапина" Николай Арабаджиев, убил и разчленил своя съученик Атанас Атанасов.

Днес бе разпитана майката Рени Арабаджиева. Тя си спомни подробности около промяната на поведението на сина й около инцидента.

Прокурорът поиска 20 години затвор за Арабаджиев. Утре - 2 декември, съдебният състав ще произнесе присъдата си

Един ден Николай се прибрал много развълнуван и разтреперен вкъщи. Захвърлил обувките и якето си, нахлул в кухнята и с всичка сила ударил микровълновата фурна. Извикал: „Как може да има такива хора, как може да има такива гадове". На майка си не искал да разкаже нищо. Не желаел родителите му да го разпитват.

От този ден Рени Арабаджиева наблюдавала промяна в поведението на своя син. Той вече рядко контактувал с приятелите си. Не се интересувал и от предстоящия абитуриентски бал.

След няколко дни все пак споделил с майка си, че нещата в училище не са много добре. По думите на Рени Арабаджиева той вече не учел толкова редовно както преди.

Пред съда майката каза, че на по-късен етап Николай споделил с баща си, че има проблеми с момче от класа. Настоявал родителите му да не се месят, защото сам щял да се справи.
Казал им: „Вие ако с баща ми се намесите, ще трябва да прекъсна училище".

Майка му ги попитала: „Ти да не страдаш от любовна мъка". Той й отговорил: „Де да беше това, щях да ти кажа. Не ме питай за нещо, което няма да те зарадва".

Един от най-силните спомени на Рени Арабаджиева за промяната в поведението на сина й е една случка около абитуриентския бал. Двамата с Николай тръгнали да му търсят костюм за бала в центъра на София. Стигнали до магазин Бициани. Той обаче изключително нервен и притеснен отказал да влезе в магазина. Казал на майка си: „Този магазин е педерастки. Аз ако от тук пазарувам, ще стана за срам".

В крайна сметка се отказали да влязат в магазина, но майката била изненадана от тази реакция на сина си. Тя сподели, че в живота на сина й имало жена - Надя, с която се виждали от време на време. „Тя е много готина" - с тези думи Николай описал въпросната Надя, която родителите му не са виждали.

Най-близките приятели на Николай били Марио, Рачо, Сашо, Робърт, Ангел и Кирчо. Веднъж Николай споделил с майка си: „Знаеш ли, че към нашата група се присъдени ново момче, ама това не е на добре. Нещо се натрапва. Все се меси в нашите разговори, Постоянно идва при мен. Не ми харесва тази работа". Той посочил името на „натрапника" - Атанас.

Друг ярък спомен, който Рени Арабаджиева сподели със съда - веднъж Николай се прибрал силно развълнуван и казал на майка си, че си е купил нещо - хирургически скалпел. Заявил: „Това е първото нещо, което съм си купил във връзка с това, което искам да работя".

Желанието да специализира хирургия на майка си той обяснил с думите: „Хирургът е най-основното в лекарската професия, защото може да спасява човешкия живот".

От показанията на майката стана ясно още, че в дните преди убийството, Николай е бил неспокоен. Тя каза още, че между 5 и 10 лв. били джобните на сина й дневно.

От негови приятели тя знаела, че Николай е правил опити с животни. Обичал също и да готви. Тя си спомня за сготвени от него американски палачинки, агнешко и заешко. Не стана ясно обаче дали Николай Арабаджиев е сготвил заека, върху който е изпробвал хирургическите си умения.

Рени Арабаджиева определи семейството си като религиозно - на празници ходели на църква. Не винаги, но често, Николай придружавал близките си.