Софийски градски съд даде ход на делото срещу Николай Арабджиев.

Защитникът му адвокат Марин Марковски за пореден път поиска съкратено съдебно следствие. Прокуратурата и частното обвинение се обявиха против и изтъкнаха, че вече два пъти съдът се произнася по това искане на Марковски.
И сега съдът отказа да гледа делото срещу Арабаджиев по съкратената процедура.

Кръстче в джоба на обвиняемия от майка му скара Марковки и съдебната охрана. Оказа се, че без специално разрешение Арабаджев не може да притежава каквито и да е било предмети. Докато прокуратурата четеше обвинението, родителите на жертвата Атанас Атанасов плачеха.

Арабаджиев е обвинен за това, че на 18 май 2008-ма е убил Атанас Атанасов, нанасяйки му черепно мозъчна рана, шест разкъсни контузни рани, 40 прорезни рани в гръдния кош. Той разчленил тялото му нож тип кама и градинарки ножици.

Младежът бе задържан преди година, след като полицията установи, че разчлененият труп, открит в столичния квартал "Западен парк", е на 19-годишния приятел на Николай - Атанас.

Николай:
Не знаех какво правех. Твърде дълго бях тормозен от него.

Показания пред съда даде и свидетелката Виолета Георгиева. Тя обясни, че един ден, докато ровила по кофите, търсейки храна за децата си, намерила чувал. Разкъсала го и вътре видяла месо. Решила, че е за хранене, но след като продължила да рови, видяла пръсти на крака.

Уплашила се и извикала полиция. От показанията й стана ясно, че трупът е открит в квартал „Гевгелийски".

Не знаех какво правех, коментира Николай след края на съдебното заседание. Причината , която той изтъкна, за да посегне на живота на Атанас Атанасова е, че неговия съученик го е тормозел.

"Твърде дълго бях тормозен от него, каза още той" и допълни, че повече обяснения ще даде пред съда.

"Бях в безизходица, борех се за живота си", коментира момчето.

Съдът прочете показанията и от досъдебното производство на Добри Сашев, съученик и на жертвата и на обвиняемия. В тях той казва, че момчета имали общи интереси, слушали рок.

Николай бил затворен, свит, като в последната година станал още по-затворен, защото почнал да учи биология и химия, тъй като искал да следва медицина.

Пред приятелите си, споделял, че има скалпел и че е правил дисекция на заек. Сашев поддържа показанията си. Арабаджиев споделял, че има приятелка, но в компанията не се я виждали.

Показания даде и Ангел Богданов, с който Николай седял на един чин. Атанасов се закачал с Арабаджиев, като понякога Николай се дразнил.

Обвиняемият споделял, че ходи по специализирани магазини и аптеки във връзка с интересите си в областта на медицината. Споделял също така, че проявява интерес към анатомията на животни.

Ангел каза още, че Николай и Атанас определено имали интерес към момичетата. Адвокат Марковски коментира пред журналисти, че Атанас, че обича да снима шегичките си с Николай. За една такава шега разказа и свидетелят Ангел.

Наско снимал веднъж как събаря скамейка и как блъснал Николай с вирнати крака. Марковски каза още, че показанията на Николай ще бъдат гледани при закрити врати по настояване на защитата защото те били унизителни за подсъдимия. Става въпрос за интимни унижения, обясни Марковски.