Студентите от варненските университети се срещнаха с министъра на правосъдието Миглена Тачева за да обсъдят прилагането на съкратеното съдебно следствие

Това,за което младите хора настояват, е при тежки престъпления, като убийството на Радостина Евтимова, да не може да се прилага съкратено производство.

Министър Тачева съобщи, че предстои Народното събрание да приеме промяна на текста в Наказателния кодекс на второ четене, според която съкратено съдебно следствие няма да се прилага при тежки умишлени престъпления, причинили смърт, тежка телесна повреда или извършени в пияно състояние.

Тя допълни, че този текст е доста рестриктивен, но отговаря на очакванията на обществото за справедливост.

Тя призова студентите да изчакат финализирането на процеса със задържания за убийството на Радостина Георги Цветанов, за да се види крайният му изход.

Студентите поискаха категорично при подобни престъпления да се присъжда доживотен затвор без право на замяна, а за малолетни и непълнолетни престъпници, извършили убийство, да се прилага също най-строгото наказание.

На срещата стана ясно, че от приемането на нормата за съкратено съдебно следствие преди една година, 13% от наказателните дела са решени по този начин, а 12% са приключили със споразумение.