Втори диспансер за наблюдение на бъбречно трансплантирани пациенти ще се открие в Университетската болница „Свети Георги"- Пловдив.

Това е благодарение на дългогодишните съвместни действия на пациентите с бъбречни заболявания, Министерство на здравеопазването и ръководството и специалистите на лечебното заведение, съобщава zdrave.net.

В пловдивския диспансер ще могат да се наблюдават пациенти от цяла Южна България.

Сега бъбречно-трансплантираните от Смолянска, Кърджалийска и Пловдивска област са около 70. По данни на специалистите по нефрология, заедно с пациентите от Стара Загора и Бургас броят на хората с такъв проблем става над 100.

Втория диспансер е изключителна придобивка, защото хората ще имат право на избор и няма да се налага да идват от цялата страна само до София, където се намира, засега единственият в страната диспансер.

В пловдивското звено ще се изследват и нивата на медикамент, който се пие цял живот от хората с трансплантация, за да се предотврати отхвърлянето на присадения орган.

Специалистите уточняват, че през първите три месеца след трансплантацията нивата на този медикамент се измерват на 15 дни, а след това - веднъж месечно, което допринася за по-дълга и добра преживяемост на трансплантирания орган.

Проблемът е в цената на консумативите, които се използват - за 70 пациенти са необходими близо 3500 лева.

Трети диспансер се подготвя за разкриване и в Университетска болница „Света Марина"- Варна.