Проект за нова наредба за здравословно хранене на учениците подготвя Министерството на здравеопазването.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, цитиран от zdrave.net. Документът вероятно ще бъде одобрен до края на годината, смята зам.-министърът.

Според проектонаредбата в училищните столове, бюфети и автоматите за закуски няма да могат да се предлагат захарни изделия, пържени картофени и зърнени изделия, пържени ядки, сухи супи и бульони, сладкарски изделия с високо съдържание на мазнини и захар, като торти, пасти и сиропирани сладкиши.

Допускат се обаче десерти на зърнено-плодова основа и шоколад. От напитките в менютата ще присъстват само негазираната вода, натуралните сокове без добавена захар, мляко със съдържание на мазнини до 2%, чай, топъл шоколад и боза.

Според наредбата в менютата на столовата задължително трябва да има три пъти седмично риба, а месата, които се предлагат трябва да бъдат без видими тлъстини.

Ежедневно ще бъде предлагано кисело мляко, пълнозърнест хляб и най-малко 30 грама сирене. Ежедневно в менюто трябва да присъстват зеленчуци и плодове. Намалява се консумацията на захар и сол.

Наредбата предвижда седмичните менюта за училищните столове да се изготвят с участието на медицински специалист.

В състава на персонала, който е ангажиран с приготвянето на храната, трябва да има задължително и човек със средно специално образование по обществено хранене. В специалните училища менюто трябва да е съобразено с изискванията за диетично хранене на децата в зависимост от заболяването им.

Националният консултант по хранене и диететика проф. Стефка Петрова коментира, че създаването на новата наредба е продиктувано от факта, че близо 20% от децата на възраст между 7 и 19 г. имат наднормено тегло.