Криминалисти предупреждават за телефонна измама по нова схема, съобщиха от МВР-Ловеч.

На 27 ноември около 01.00 часа, 44-годишен мъж от Троян е сигнализирал полицията, че най-вероятно е станал «муле» на телефонни измамници.

Мъжът е работник и чрез обявеите контакти на 26 ноември е нает от непознати да извози ударен автомобил от Румъния до България.

Непознатите му е заръчали да мине през град Ловеч, където ще го чака тяхна "позната" жена, за да му предаде пари за извънредните разходи. Шофьорът изпълнил указанията и от точно определено място в гр. Ловеч е взел пари от възрастна жена. След това е потеглил към Русе.

По пътя се усъмнил в законността на всички обстоятелства около създалата се ситуация, подал е сигнал в полицията в Ловеч и се е върнал обратно в града. Там е предал сумата от 4900 лева на полицейските служители.

От полицията уточняват, че същия ден около 09.00 часа са получили сигнал от 71-годишна жена от гр. Мездра. Тя обяснила, че е станала жертва на телефонна измама и на 26 ноември в гр. Ловеч е предала сумата от 4 900 лв. на непознат мъж. По случая е образувано досъдебно производство и работата по случая продължава.

Вторият случай, описан от полицаите, е на 79-годишен мъж от Троян. Той е дал 2 600 лева на измамници. На 27 ноември около 18.00 часа с позвъняване на домашния и на мобилния му телефон е бил въведен в заблуда по познатата схема, че помага на полицията за залавянето на телефонни измамници. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

От МВР-Ловеч информират, че месец преди коледните и новогодишни празници се забелязва зачестяване на опитите за телефонни измами на територията на областта.

Как да реагирате ако получите обаждане от подобен вид :

1.Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), но по възможност от друг телефонен апарат, а не от апарата, на който са се обадили измамниците - ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.

2.Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН, адрес) или номера на банкови сметки.

  1. Свържете се с близките си. Ако в момента нямате връзка с тях, се посъветвайте със съседи, на които имате доверие.
  2. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати хора, без значение за какви се представят.
  3. Не се съгласявайте да хвърляте парични суми или златни накити от жилището си или да ги оставяте на места без надзор.
  4. Не се съгласявайте да теглите спестяванията си от банки, в които са депозирани, по искане на непознати лица, дори да се представят за служители на полицията, на лечебни заведения или на други институции.
  5. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
  6. Служителите на полицията по никакъв повод няма да поискат от Вас да хвърляте парични суми или ценности от жилището си или да ги оставяте на места без надзор!

Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама, незабавно се обадете на тел. 112 или отидете лично до най-близкото полицейско управление.