Нова служба, която да разследва корупцията и да пресича контрабандните канали. Тя да е независима от изпълнителната власт и от политическите партии. Това предложение направи следователят Бойко Атанасов  от Столичната следствена служба по време на семинар в Кюстендил, където е била обсъждана нормативната рамка на забраната за тютюнопушене в заведенията, съобщи БНР.

Подобна агенция имало в Румъния. Според следователя Бойко Атанасов контрабандата на цигари не може да съществува без участието на митниците. Според него заплащането на митничарите, което било малко над минималното за страната, било основа за корупцията.

"Когато се започне да се работи по пресичането на каналите, обикновено се случва така, че самият извършител има някакво корупционно престъпление, свързано с организиране на канал за контрабанда на цигари и се признава за виновен и там тихомълком се сключва или споразумение или по съкратеното съдебно следствие една присъда, която внезапно влиза в сила или не се стига до крайния поръчител. Обикновено в експлоатирани специални разузнавателни средства, става въпрос за канали, които са свързани с контролиране, протежирани от политически партии, политици, как се отчисяват средства", обясни Атанасов.

"С приключването на едно такова съдебно следствие обикновено всичко се замита и се приключва, то не стига до разплитане на фактическата истина. Едни такива изпълнители изгарят като бушони, след това им се намира съответно нова работа, която те да започнат като верни на определена политическа сила да продължават да паразитират", обясни Атанасов.