Ще бъде увеличена охраната на новозагорските гробища след нанасянето на щети на около надгробни плочи от малолетни деца в края на юни. Сключен е бил анекс с охранителната фирма за увеличение на живата охрана през деня и един автопатрул. Обсъжда се поставянето на бодлив кльон на оградата, както и разширяване на видеонаблюдението.

Решението е взето в сряда, по време на извънредно заседание на Общински съвет - Нова Загора. Това съобщи кметът на общината Галя Захариева, цитирана от "Нова".

38 от засегнатите плочи са със сериозни щети. Направен е бил опис и до дни от администрацията ще се свържат с наследниците, които не живеят в общината.

От Прокуратурата са препоръчали всеки ощетен да заведе граждански иск срещу родителите.

"Призовавам всеки да го направи. Ясно трябва да покажем, че като общност няма да търпим подобно безотговорно поведение", категорична е Галя Захариева.

Деца потрошиха над 80 надгробни плочи в Нова Загора

Деца потрошиха над 80 надгробни плочи в Нова Загора

Полицията ги е задържала веднага

Припомняме, че децата бяха открити и задържани веднага. Те са момчета на възраст между 9 и 11 години. Сега са настанени в социален дом в Сливен.

"Те са оставени без всякакъв надзор, поискала съм социалните служби да си свършат работата и децата да получат необходимия контрол и грижи", посочи тогава Захариева.

По случая бе образувано досъдебно производство.