Пет са новите случаи на морбили в Плевенска област през първия месец на годината.
Най-малките болни са две бебета на 7 и на 9 месеца, като при едно е установена и пневмония, но усложненията са овладени.

От Регионалната здравна инспекция в Плевен са съставили седем акта на родители, пропуснали имунизации на децата си. При трима от заболелите от дребна шарка родителите също са не са им поставили ваксина.

Заболелите са от Плевен и Гулянци. Здравната инспекция е предприела конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

Контактните са имунизирани, тези които са до 30 години, а населените места, които са с преобладаващо малцинствено население са посетени от инспектори. Разговаря се с общопрактикуващите лекари да се издирят тези, които не са имунизирани и задължително да бъдат имунизирани. За тази цел има срок от две седмици.

Здравните инспектори са извършили проверки в 40 населени места в областта. през този месец се очаква ваксина за извънредна имунизация за морбили. Глобата за родителите, които не заведат децата си да бъдат имунизирани е от 80 до 100 лева.

Припомняме, в Източна България - Сливен, Ямбол, Разград - от няколко месеца насам не може  да се овладее епидемията от морбили, която избухна преобладаващо сред циганското население. Има и няколко смъртни случаи, като само вчера починаха две бебета в Сливенско.