1350 са включените в позитивния лекарствен списък продукти, за които ще се плаща с публични средства у нас.

Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по позитивния списък доц. Йорданка Узунова, цитирана от zdravenet.

От постъпилите общо 2300 заявления за включване на лекарства в списъка, разгледани са били 1500, от които около 100 са отхвърлени.

Те нямат регистрирани цени, изтекли са разрешенията им за употреба или не се реимбурсират от публичните фондове в осемте референтни държави, посочиха от комисията.

Сред отхвърлените лекарствени продукти има и такива, които досега са били реимбурсирани от НЗОК, но за тях имало предвидени заместители. Според доц. Узунова, не съществуват заболявания, за които да липсват лекарства в новия списък.

Няма да има драма в обществото с липсващи препарати от досегашния списък на здравната каса, убедени са членовете на комисията. От там посочиха, че досега НЗОК е заплащала напълно или частично за 1100-1200 продукта, а включените в новия списък са между 950 и 1050.

Процентът на реимбурсация, който от тази година също се посочва в списъка, е запазен за всички продукти и даже повишен за някои от лекарствата, допълни Узунова.

На днешната пресконференция не стана ясно с колко ще поевтинеят лекарствата след влизането в сила на новия позитивен списък. От Комисията по позитивния списък посочиха, че пределните цени се определят от Комисията по цените, затова не е тяхна задача да правят икономически анализ на цени.

Очаквало се обаче цените на лекарствата в списъка да бъдат с около 10-15% по-ниски от цените на свободна продажба.

Утре, 31 март, новият Позитивен списък ще бъде публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването .