Новият здравен министър Стефан Константинов започва работата си с фалстарт.

Това е мнението на бившия здравен министър Илко Семерджиев, който постави началото на здравната реформа.

Според Семерджиев такъв фалстарт е споразумението между Българския лекарски съюз и правителството, което отмени протестите на медиците, предвидени за 15 октомври. 
В документа липсва най-важното - какво се случва с натрупания резерв от здравните вноски, посочи Семерджиев, цитиран от БНР.

"Това не е споразумение, това е недоразумение", отсече Илко Семерджиев.

Но важното, по думите ме, е друго - Лекарският съюз няма правото да прехвърля средства на осигурените граждани, които не са негови средства, в сметката на републиканския бюджет.
Няма право това да прави и министърът на здравеопазването, а най-малко право такова нещо да направи има директорът, по-скоро управителят на НЗОК.

Според него със подготвяната реформа 10-годишните спестявания на българите като здравноосигурителни вноски, целеви, за здраве, изведнъж се национализират и отиват в републиканския бюджет.
Очевидно това означава, че в републиканския бюджет ще запълват някакви дупки, ще се използват за всичко друго, но не и за здраве", посочи Семерджиев. Той открои, че здравната система колабира в момента именно заради недостиг на средства.

Освен това Семерджиев открои, че в споразумението само темата „реформа" отсъства.

По думите на бившия министър също така "скок в нищото" е и най-мащабната идея на министър Константинов - доплащането да става при остойностяването на болничните услуги да, но не по клинични пътеки, а чрез диагностично свързани групи.