Ново дело срещу доктора, лекувал сърдечно болни без съответната диплома, е образувано в районната прокуратура в Стара Загора. До края на седмицата ще бъде връчен и обвинителният акт на Иван Вуцов, съобщи БНР, позовавайки се на Надежда Белчева – говорител на прокуратурата. Това е третото дело срещу лекаря.

Новото дело е за сключените договори на Вуцов с Районната здравноосигурителна каса, по които лекарят е извършвал високоспециализирани дейности от пакет "Кардиология" в периода от 16 май 2003 година до март 2015-а, посочва прокурор Белчева. През тези 12 години медикът е работил в три многопрофилни болници в Стара Загора и Гълъбово и в три медицински центъра в Стара Загора, Казанлък и Павел баня.

На въпрос на БНР защо делото не включва и индивидуалната кардиологична практика на Иван Вуцов, прокурор Белчева отговори, че за нея все още не са получили документи. Здравната каса не може да предяви иск към Вуцов да върне парите за този период от време, защото тя плаща за извършена услуга, независимо дали лекарят е имал необходимата квалификация. Такава е практиката и в европейските съдилища.