• Кадафи: Първо компенсациите, после присъдите 
  • Ислямска конференция: Все още тежката дума е на Върховния съд в Либия
  • Изказването на Сейф ал Ислам предизвика негодувание в Либия 

Ново обвинение е повдигнато срещу медиците ни в Либия. То е за клевета срещу органите за реда, заяви пред АФП адвокатът защитник Осман Бизанти.
Според него петте българки ще дават показания на 11 февруари и ще отговарят за"клевета срещу либийски полицаи".

адвокат БизантиБизанти каза, че се е срещнал с българските медици, които са"били в тежко психологическо състояние", след като научили, че ще бъдат разпитвани.

По време на процеса медицинските сестри заявиха, че самопризнанията им са били изтръгнати с мъчения при разпитите им в полицията, припомня АФП.

Петте български медицински сестри и един палестински лекар бяха осъдени на смърт на 19 декември миналата година.
Шестимата бяха признати за виновни в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца в болницата на град Бенгази /в северната част на Либия/, което те отричат, добавя агенцията.

В интервю за българския в."24 часа"най-големият син на либийския ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам увери, че петте български медицински сестри и палестинският лекар няма да бъдат екзекутирани.
Припомняме обаче и предупреждението на фондация "Кадафи"
да бъде спрян натискът на Европа срещу Либия, тъй като това би се отразило негативно върху осъдените български и палестинския лекар.

Новите обвинения срещух сестрите ни стават факт в навечерието на подготвяния у нас съдебен процес срещу мъчителите на сестрите.

Най-вероятно делото срещу мъчителите на българските медицински сестри, подсъдими по СПИН епидемията в Либия, ще е по текст от Наказателния кодекс, предвиждащ до шест години затвор за този, който принуди някого да извърши нещо против волята си.
Това обяви главният прокурор Борис Велчев.
Той уточни, че формулировката на евентуалното обвинение все още е в процес на уточняване.

Главният прокурор Велчев:
Това е цинизъм.
Логично е да започнем собствено дело срещу либийските офицери, измъчвали нашите медици

Междувременно градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че утре - 31 януари ще бъде образувано наказателно производство срещу либийските офицери- мъчители на българските медицински сестри в Либия. Наказателното производство ще бъде образувано срещу 11 души, добави той.

В същото време вчера Европейският парламент разпространи цитати от разговор за Международния фонд „Бенгази", състоял се миналата сряда между евродепутата Джефри ван Орден - бивш докладчик за България в Европейския парламент, и комисарката Бенита Фереро-Валднер, отговаряща за външните отношения.

Това е фонд, създаден от български и либийски неправителствени организации, отворен за различни донори. Досега фондът е събрал около 120 милиона евро, казва Джефри ван Орден.

Министър Калфин
На сестрите им трябва още кураж...Чакаме делото във Върховния съд...Знам какво е обещал Сейф ал Ислям, но да не забравяме, че в Либия все още има смъртно наказание

„Фондът е част от хуманитарната подкрепа на международната общност за Либия. Той бе създаден, за да бъдат осигурявани грижи за децата в Бенгази, така трагично заразени от СПИН. Той ще бъде разпределен, след като приключат съдебните процедури в Либия - съдебното решение от 19 януари отбеляза краят на един етап в един сложен процес. Сега ние очакваме решението на Върховния съд".

"Фондът, както и освобождаването на медиците, не бива да става политическа пионка. Това е въпрос на спазване на приетите стандарти в областта на правосъдието и хуманитаризма. И аз вярвам, че този трагичен случай сега ще получи бърз и положителен завършек - че сестрите и докторът ще бъдат пуснати и ще бъдат взети по-действени мерки за доброто на болните деца в Бенгази".

Информацията, съдържаща тези цитати, и подписана от Джефри ван Орден, е трябвало да бъде разпространена на 26 януари. Както се разбра обаче, служителката в Европейския парламент, която е трябвало да направи това, е била болна.

По тази причина документът е разпространен едва днес.

А публикуването му чак днес вероятно е предизвикано от острата реакция на Европейската комисия на част от интервю на Ван Орден дадено миналата седмица на българска медия.