Главният прокурор Сотир Цацаров отказва да предаде на руските си колеги сигнал за корупционни действия на двама руски граждани. От българска страна действията на Бабаков и Воробьов в страната ще разследват от Софийска градска прокуратура, съобщава неправителствената организация Антикорупционния фонд.

Копие от сигнала на Антикорупционния фонд за действия на двама руски граждани, предназначено за руския главен прокурор Чайка и предадено на главния прокурор ден след като в София беше подписано споразумението за сътрудничество между двете прокуратури, беше върнато обратно на подателя.

От кабинета на главния прокурор препоръчват той да бъде подаден пряко към руската прокуратура.

НПО иска проверка дали руски депутат е идвал у нас въпреки забраната

НПО иска проверка дали руски депутат е идвал у нас въпреки забраната

Описана е корупционна ситуация между Александър Бабаков и наш зам.-министър

Неправителствената организация се пита какво всъщност включва споразумението между двете прокуратури, подписано ден преди подаването на сигнала. В официалното съобщение на прокуратурата е обявен ангажимент за съвместна борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма, без да се обявяват конкретните действия, допълва НПО-то.

От прокуратурата информират, че сигналът е изпратен по компетентност към Софийска градска прокуратура (СГП), която започва разследване на информацията в него. СГП ще трябва да разследва данните, предадени от Антикорупционния фонд за корупционни действия на територията на страната, незаконно влизане в нарушение на санкциите на ЕС и на действията на ДАНС по случая, съобщават още от фонда.

Отговорът от кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров до Антикорупционен фонд гласи, че "във връзка с Ваш сигнал до генералния прокурор на Руската федерация, чрез главния прокурор на Република България, относно проверка на изнесени данни за извършени корупционни престъпления от руски граждани на територията на република България, Ви уведомявам, че сигналът до генералния прокурор на Руската федерация следва да бъде подаден пряко до тази прокуратура, поради което Ви връщам посочения сигнал"

"Подаденият до Прокуратурата на Република България сигнал е изпратен по компетентност за проверка на Софийска градска прокуратура, съгласно резолюция на главния прокурор", допълват от кабинета на Цацаров.