Антикорупционен фонд подаде сигнал до прокуратурите на България и Русия за проверка на данни за корупционни практики, свързани с проекта "Южен поток".

В съдебната палата пред журналисти Николай Стайков от фондацията "Антикорупционен фонд" посочи, че в техния сигнал има информация, която поражда съмнения за корупционни практики. В него има посочени две лица - депутатът Александър Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов.

Според данните в сигнала те са имали активна роля в договорките около проекта "Южен поток", уточни Стайков и добави, че от фондацията настояват тези данни да бъдат проверени. В сигнала има информация от няколко източника. Основният е публикация на Ню Йорк Таймс от 30 декември 2014 г.

"Там се описва директна корупционна ситуация между Александър Бабаков и български зам.-министър в един столичен бар", каза Стайков. Според публикацията става въпрос за зам.-министъра на икономиката е Божан Стоянов. В статията пише още, че зам.-министърът веднага след това е информирал за ситуацията ДАНС. Въз основа на това от фондацията настояват и за проверка в ДАНС какво е било направено, след като информацията е постъпила.

Стайков посочи, че има информация и от други публични източници, които дават за верификация на прокуратурите.

Адвокат Грета Ганева, която е директор на управителния център към Антикорупционен фонд, добави, че разполагат с информация, че въпреки забраната на двамата руски граждани да влизат на територията на ЕС, те са посещавали България. Посещенията били с цел да бъдат договаряни корупционни сделки.

"Това са твърденията, които са изложени в източниците, с които ние се снабдихме, и които твърдения очакваме да бъдат потвърдени или отхвърлени след извършената проверка от сезираните институции", каза Ганева.

От фонда очакват прокуратурата да извърши проверка кога и на какво основание Александър Бабаков и Александър Воробьов са посещавали България, какви срещи са организирали, дали на срещите не са присъствали български политици или високопоставени длъжностни лица, дали на тези срещи са уговаряни или са договаряни корупционни сделки, включително и във връзка с "Южен поток". Отделно от това очакват и да бъде изяснено какъв е резултатът от проверката на ДАНС.

Припомняме, на посещение в България е генералният прокурор на Русия Юрий Чайка. Той се срещна с българския главен прокурор Сотир Цацаров, с премиера Бойко Борисов, с патриарх Неофит.