Националната мрежа за деца възроптава на отзвука в социалните мрежи от трагичния инцидент в Провадия с апел към правителството за политическ аволя за промяна.

Припомняме 14-годишният Осман и 17-годишният му брат Станислав са обвинени в изнасилването и убийството на 77-годишна жена. Двете момчета бяха задържани от полицията. В понеделник, 20 ноември, момчетата били наети от жената, за да пренесат дърва за огрев в дома ѝ. Два дни по-късно те решили да оберат възрастната жена и проникнали в къщата ѝ през първия етаж, докато тя гледала телевизия на втория. Жената обаче усетила присъствието им и слязла да провери какво се случва. Тогава двамата ударили жената с твърд предмет, изнасилили я и ограбили от дома ѝ вещи и пари.

Сдружението от граждански организации се позовава на призиви от социалните мрежи да бъде върнато смъртното наказание и електрическия стол, но най-вече за възстановяване на трудовите лагери за деца.

От Националната мрежа за деца обясняват, че двете момчета, обвинени за убийството на жената са са били "клиенти" на системата за борба срещу противообществените прояви, а едното, по-малкото, до преди няколко месеца е било настанено в социално-педагогическия интернат в село Варненци - за да получи предполагаемо превъзпитание, образование и превенция на рецидива. Според организацията самите социално-педагогически интернати (СПИ) и възпитателни училища-интернати (ВУИ) "са де факто наследници на трудово-възпитателните училища (ТВУ), призиви за възстановяването на които се чуха при новината за трагедията".

Организацията твърди, че условията в интернатите са нечовешки и "по-злокобни и от тези в затворите за възрастни". Те изтъкват, че петте интерната в страната се намират на труднодостъпни места, като битовите условия там са изключително тежки.

"За достъп до адекватно образование и здравеопазване не може да става и дума, а текучеството на персонала и насилието, включително сексуално, между децата и от възрастните към децата, не би могло да подлежи на редовен контрол", обясняват от Националната мрежа за деца. По техни думи последното нещо, до което животът в такива интернати би могло да доведе, е превъзпитание и предотвратяване на рецидива.

"Получили са наказание, резултатът от което бе поет от 77-годишната жертва на зверството и от самите извършители с цената на остатъка от собствените им белязани животи", изтъква Организацията.

Непълнолетните братя, убили и изнасилили баба в Провадия, остават в ареста

Непълнолетните братя, убили и изнасилили баба в Провадия, остават в ареста

Двамата са на 17 и 14 години

Национална мрежа за деца призовава политическия елит за реформи и политическа воля за промяна. Те искат общестовто да спре да става свидетел на "окончателно съсипани човешки съдби - както на тези на жертвите, така и тези на извършителите, които някога също са били жетви и деца, викащи за помощ".

От Национална мрежа за децата апелират към българското правителство, и по-специално към Министерството на правосъдието, да бъде възобновена работата по продължаване и осъществяване на практика на реформата в системата за детско правосъдие. Това включва отмяна на архаичния Закон за борба срещу противообществените прояви, закриване на институциите, предвидени в него, разкриване на адекватни места за лишаване от свобода и, най-важното - изграждане на връзка със системата за закрила на детето.