Единствената мярка срещу битовите престъпления не е полицейското присъствие. Трябва да има бързо разкриване и ефективно правораздаване. Това заяви в интервю за БиТиВи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Относно стотиците села, където добре известни хора с десетки регистрации ограбват възрастни хора, Бъчварова обясни, че в контекста на статистиката, това означавало разкрито престъпление, но неефективно наказание или липса на наказание.

Ако процесът продължи прекалено дълго или наказанията са твърде малки, извършителят може да повтори престъплението, коментира МВР шефката.

Тя подчерта, че за да има ефект, трябва да се проследи целият процес и да се види къде са проблемите и местата, които спират ефективното правораздаване.

Има общо 24 000 полицаи за цялата държава и целта на реформите е те са работят по-ефективно. За целта реформата в МВР се състои от 7 нива. Бъчварова обясни, че някои са свързани с финансовата реорганизация, структурни промени, както и промени във вътрешните правила.

Синдикатите първи били запознати с реформите и това, което се предлага, не би трябвало да нарушава правата на служителите в системата, смята Румяна Бъчварова.

Тя смята, че има сили или групи, които се опитват да дестабилизират държавата. „Всеки, който провижда нещо, което не му харесва, се опитва със средства, които не са толкова публични, да достигне до целта – дискредитиране на правителството, дестабилизация, дискредитиране на премиера”, коментира Бъчварова.

Тя призна, че е притеснена от случващото се в Реформаторския блок.