Главният секретар на МВР Младен Маринов провери мерките на сигурност на летището във Варна. Според него създадената организация е изключително добра.

Проверката се осъществява с оглед началото на летния туристически сезон и терористичните заплахи, които зачестяват. Началникът на граничния пункт ГПУ-Летище Варна комисар Бончо Кралев заедно с управата на аерогарата са създали добра организация, с ясно изградени зони за сигурност и коридори, посочи Маринов.

Маринов допълни, че пиковите месеци на летището ще бъдат командировани служители от дирекция "Жандармерия ", като техният брой ще бъде съобразен с информацията и рисковете.

Главният секретар на МВР коментира и повишения брой фалшиви сигнали за изоставени багажи в последните дни - "... колкото повече се говори за тероризъм, хората стават все по- бдителни и съответно дават повече сигнали за това, което забележат... с колегите от летището обсъдихме, че трябва да работи и в посока по-бърза реакция... не можем да си позволим да не проверим сигнал", посочи той.

Според директора на летището Димитър Костадинов "е важно, когато имаме сигнал, който буди притеснение по линия авиационна сигурност, с колегите да бъдат взети бързи решения, да бъдат проверени фактите и да се действа съгласно процедурите". Той посочи и че в пиковите натоварвания се обслужват близо 20 хиляди души за едно денонощие, поради което съдействието на МВР за предотвратяването на опасности било много важно.

Според Маринов не трябва да се търси връзка между атентатите - "... действителността доказва, че застраховани няма. Въпросът е да имаме максимално бърза реакция... един нов акт внася нещо ново, няма алгоритъм, който да работи универсално във всички случаи. Има цел, има хора, които да го извършат, има възможност за подготовка за снабдяване с взривни вещества, от там нататък всеки един случай е индивидуален. Трябва да се намери баланс между ограничаване на хората и сигурността. Винаги едното е за сметка на другото", заключи той.