Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Цветан Цветанов за прочетените пред парламента стенограми по случая в болницата в Горна Оряховица.

От публикувано на сайта на институцията съобщение става ясно, че оповестената от вътрешния министър информация е била придобита чрез специални разузнавателни средства, експлоатирани съобразно изискванията на закона.

Тя е използвана в рамките на водено наказателно производство и изготвените въз основа на нея веществени доказателствени средства са включени в доказателствения материал по делото. Информацията е била декласифицирана по установения от закона ред, продължава становището на прокуратурата.

В рамките на своите правомощия и с оглед възникналото обществено напрежение, наблюдаващият прокурор е преценил, че конкретните доказателства по делото трябва да бъдат оповестени, което е направил на пресконференция. След писмено разрешение от наблюдаващия прокурор информацията е била оповестена и от Цветан Цветанов пред Народното събрание на 03.12.2010 г., пише още в становището на магистратите.

Прокурор Божидар Джамбазов посочи, че лично е извършил проверка по случая. Той разказа, че е посетил прокуратурата във Велико Търново, взел е нужните материали от там както и официалната стенограма от НС.

Събрал е информация от председателя на парламента Цецка Цачева за това на какво основание е извършено изказването на Цветанов. Информацията за лекарите от Горна Оряховица е придобита чрез СРС-та по досъдебното производтсво срещу неизвестен извършител за длъжностни престъпления.

Лекарите са били подслушвани около месец преди скандала с починалото новородено. В хода на получената информация, събрана чрез СРС-та, са установени данни за друго престъпление - евентуалното умишлено умъртвяване на новороденото бебе от Горна Оряховица.
Това е дало повод на службите да приключат прилагането на СРС-тата. След това информацията е попаднала в наблюдаващия прокурор, посочи Божидар Джамбазов.

По думите му тя не е представлявала класифицирана информация, а е била с гриф „Поверително". Прокурорът е декласифицирал информацията, след което министър Цветанов е поискал да бъде разгласена част от нея. Основанията за искането са свързани с коменарите и спекулациите около обстоятелствата, заради които службите са започнали подслушването на лекарите.

„Към момента е съществувало напрежение и за това са оповестени част от тези разговори", посочи прокурор Божидар Джамбазов. Той коментира, че информацията, оповестена пред народните представители, не съдържа лични данни като телефонни номера и имена например.

Липсват данни за извършено престъпление, убеден е Джамбазов. По думите му оповестената от вътрешния министър Цветанов информация не е класифицирана, тъй като не представлява държавна тайна.

„Става въпрос за информация, която е използвана за нуждите на наказателно производство и наблюдаващият прокурор е сметнал за удачно тя да бъде декласифицирана", поясни прокурор Джамбазов.
Освен това идеята е била да се предоставят на общественото внимание причините за започването на наказателното преследване.

Това е очаквана новина. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев коментира днешното становище на прокуратурата да не образува прозиводство срещу вътрешния министър Цветан Цветанов за прочетените срс-та по случая в Горна Оряховица.

Такова решение е напълно неприемливо за нас, подчерта още Станишев.

Според него се получава ситуация „ръка ръка мие".

Прокуратурата и МВР са с един синджир, смята още соцлидерът. Според него министър Цветанов носи наказателна отговорност за прочетените СРС-та.

Прочитането на СРС-тата от Цветанов в парламента стана повод за ожесточени критики към вътрешния министър. Синята Коалиция, БСП и ДПС настояха той да запознае в НС депутатите с експертизата за смъртта на бебето от Горна Оряховица така, както е изчел в пленарна зала СРС-тата от разговорите на лекарите.

До повторно изслушване на вицепремиера така и не се стигна.

Официално Цветанов не поднесе извиненията си за това, че е нарекъл лекарите убийците. Въпреки това в кулоарите на парламента той заяви: Искам да се извиня на всички, които са се почувствали засегнати.

Припомняме, експертизата за смъртта на бебето, родено преждевременно от 17-годишна ученичка, показа, че то е било мъртво при появата си на бял свят и не може да се говори за лекарска грешка.