Искането на две от българските медицински сестри - Червеняшка и Ненова, за смяна на защитата не е от голяма полза за самия процес и е трудно осъществимо.

Така коментира преди днешния Висш съдебен съвет министърът на правосъдието проф. Георги Петканов искането на двете осъдени в Либия българки.

Припомняме, защитници на медицинските сестри в момента са адвокатите Пламен Ялнъзов и Георги Гатев, а сестрите пожелаха адвокат Шейтанов да поеме тяхната защита.
Същият преди време предложи процесът да бъде гледан в трета страна.

Министърът на правосъдието определи намеренията им като ненавременни и трудно осъществими поради факта, че на новата защита ще й е необходимо близо половин година време да се запознае с документацията по делото.

Същевременно Червеняшка и Ненова изявиха желание освен Шейтанов с тяхната защита да се заемат френски адвокати от асоциацията „Адвокати без граници".

Колкото до другото искане, „Адвокати без граници" да поемат защитата на медицинските сестри, това е неизпълнимо, тъй като между Либия и Франция няма правна спогодба и френски адвокати не могат да участват в либийски процеси, уточни министър Петканов.

Той допълни, че тези обстоятелства са били разяснени на българските медицински сестри при срещата им със заместник-министъра на правосъдието Маргарит Ганев, осъществена вчера в Триполи, след като Ганев изчака 6 дни в посолството ни да получи разрешение за свиждане.