Софийският военноокръжен съд не уважи искането на защитата на подсъдимите за смъртта на Ангел Димитров - Чората, делото да бъде върнато на прокуратурата.

Tова стана по време на днешното първо заседание на съда, предаде Би Ти Ви.

На 20 февруари Военноапелативният съд отмени присъдите на петимата полицаи от Благоевград, постановени на първа инстанция.

Като мотив за искането си адвокатите на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски посочиха, че прокуратурата трябва да конкретизира обвиненията на всеки от петимата полицаи.

Военните магистрати приеха искането за неоснователно. Заседанието продължава с изслушване на постановените по делото експертизи.

Преди началото на съдебното заседание стана ясно, че ако то започне по същество, ще се гледа при открити заседания, тъй като според магистратите няма необходимост то да бъде засекретявано в частта, която не представлява класифицирана информация.

На 9 ноември миналата година Софийският военноокръжен съд определи общо 91 г. затвор за подсъдимите по делото.

Петима са подсъдимите за предумишленото убийство на Димитров, който почина на 10 ноември 2005 г. при задържането му по време на полицейската операция "Респект".
Те бяха осъдени за това, че с особена жестокост са причинили смъртта на Димитров, докато е бил в безпомощно състояние.