Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е излитал от България. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

По думите му изхвърлената в южната ни съседка дрога е марихуана. Той поясни, че тримата арестувани във връзка със случая са турски граждани. Златанов посочи, че турските власти са предоставили координатите на влизане и излизане на летателното средство в и от Турция.

Те показват, че двете точки са на гръцко-турската граница. Няма данни хеликоптерът да е нарушил българо-турската граница. Официални данни, че летателното средство да е излитало или кацало в България, няма, поясни той.

Основна задача е опазването на границата, която не е само българска, но и европейска. Може би в момента е най-тежката на фона на предстоящото ни приемане в Шенген, смята Златанов.

По отношение на оградата по границата комисар Златанов заяви, че състоянието й е добро. Във вътрешността на страната се задържат групи с нелегални мигранти. Но това, което остава скрито е фактът, че всъщност много по-голям брой не допускаме да влязат в страната. Мигрантският натиск се увеличава постоянно. Очакваме лятото и есента да има пикове. В момента тече подобен пик и всеки ден е особено тежък, каза още той.

МВР проверява публикации за български хеликоптер, изхвърлил наркотици в Турция

МВР проверява публикации за български хеликоптер, изхвърлил наркотици в Турция

По случая ще бъде извършена проверка