Български хеликоптер се е опитал с полет на пределно ниска височина да избегне турската гранична охрана при навлизането си в Турция. Той обаче е бил засечен от командния център за контрол на въздушния трафик в Чанаккале, съобщава "Хабер тюрк".

Медията уточни, че инцидентът е станал миналата нощ.

Екипи от командването на въздушния трафик в Чанаккале са засекли, че хеликоптер от България е навлязъл в турското въздушно пространство. Машината летяла на подозрително ниска височина

Той е прелетял ниско над небето на село Йенимахале и се е насочил към квартал Бабаески на град Къркларели.

Ситуацията е била докладвана веднага на жандармерийското командване на провинция Къркларели. Екипите предприели действия и иззели 101 кг дрога в чували с пазарна стойност 20 млн. турски лири ( €676 000).

Задържани са 3 лица. Турските власти разполагат с доказателства, че задържаните наркотици са били спуснати в региона с хеликоптер.

Губернаторът на Къркларели Бирол Екиджи заяви, че е разбита международна престъпна мрежа, която е била следена дълго време.

Губернаторът Екичи заяви, че е било установено, че хеликоптерът е летял ниско в района на село Йенихале в областта. Нашите екипи установиха, че хеликоптерът, който е свалил чували в региона, се е върнал обратно в България, заяви политикът.

"След доставката при операцията, предприета от екипите на провинциалното жандармерийско командване в региона, бяха иззети 101 кг дрога. Финансовата стойност на това количество е приблизително 20 милиона турски лири (€676 000). Решителната ни борба срещу наркотиците ще продължи. Няма да допуснем нацията и младите хора в Турция да бъдат отровени", закани се губернаторът на Къркларели Бирол Екиджи.

Припомняме, че през 2022 г. малък самолет "Пайпър Ацтек" премина през въздушното пространство на общо седем страни, включително и на България. Той бе открит изоставен на летище "Буховци", област Търговище. И до този момент няма официално съобщени резултати от разследването, което бе поето от Националната следствена служба.

Тогава една от версиите, които бяха изложени в публичното пространство, бе именно трафик на наркотици.